Recenze audioknihy: Petr Rajchert – Ruku na srdce, náhody neexistují

29. 03. 2016 21:59:46
Že zajímavý přebal knihy nebo třeba šokující obal cédéčka je velice důležitou součástí marketingu a tedy i cílení na konečného zákazníka je věc všeobecně známá. Podobně funguje také jméno autora.

V tomto případě známého českého herce, muzikanta a v poslední době hlavně moderátora Petra Rajcherta. I já byla zvědavá, o čem by bývalý saxofonista a zpěvák mé oblíbené skupiny Chinaski, mohl psát.

Podle obalu jsem to tipovala na duchovní povídání s nádechem buddhistického chrámu kdesi v Nepálu nebo díky vyobrazené masce možná spíš aztéckého moudra z Jižní Ameriky, něco jako Čtyři dohody. Ale popis obsahu hlásí něco úplně jiného, a sice svěží romanticko – dobrodružný thriller. Zajímavé spojení. Úplně to vidím, drsňák Bruce Willis, pomalu běží po pláži (romantika) a mořský vánek se lehce opírá o jeho tělo, až mu volná bílá košile vlaje za zády (svěžest), když najednou piráti, gangsteři nebo co jsou zač se na Brucíka vrhnou, přes hlavu mu přetáhnou pytel a unáší ho pryč (thriller). Ehm, tak zase zpátky na zem a hlavně k recenzi!
I když zase tak daleko od pravdy vlastně nejsem... ta pláž, mořský vánek, gangsteři i drsňák, všechno bude.

Vyprávění začíná v současnosti, Tomáš Hradil, majitel reklamní agentury, úspěšný podnikatel, ale mizerný manžel. Alespoň jeho žena Linda si to myslí. Proto se rozhodne odjet do Indie a věnovat tak Tomášovi a hlavně sobě prostor a čas, aby si uvědomili, zda spolu ještě chtějí žít.
Střih a jsme v minulosti. Tomáš Hradil, kreativní ředitel reklamní agentury se právě vrací z kanceláře svého šéfa, majitele firmy a příšerného arogantního blbce v jedné osobě, Radovana Kořána. Ten mu zadá extra práci a ještě chce, aby s ním zanedlouho odletěl pracovně na Nový Zéland. Naštěstí je nablízku Linda Votavová, jeho kamarádka z dětství a milenka zároveň. Vždycky ho dokáže uklidnit. Střih a jsme zase v současnosti. Linda je v Indii a Tomáš se potkává s pohlednou Valerií.
Střih a opět minulost. Cesta na Nový Zéland se komplikuje, letadlo musí nouzově přistát. Tomáše čekají možná nejhorší chvíle jeho života a zrovna s Kořánem.

„Hrdiny tahám do vyhrocených, ale uvěřitelných situací, kdy musí teď v tuto chvíli vědomě rozhodovat o svém životě. Jinak třeba zemřou. To teď hrozně chybí lidem. Chováme se strašně povrchně a neuvědomujeme si, jak směrujeme svůj život.“ Jak uvádí sám Petr Rajchert o svém prvním spisovatelském počinu.


Takže... co dál? Podaří se Tomášovi havárii přežít? Vrátí se k Lindě nebo bude s Valerií? A ještě ta pláž, gangsteři...

Audioknihu, vydanou v letošním roce, si namluvil sám autor, což může, ale také vůbec nemusí být pro dobro věci. Ne každý má tu správnou barvu hlasu, dostatečné zkušenosti s mikrofonem a hlavně cit pro mluvené slovo. Nic z toho ale naštěstí neplatí pro Petra Rajcherta, kterému jistě pomohly nejen jeho herecké, ale také rozhlasové zkušenosti. Jako další správné rozhodnutí vnímám vynechání hudebního předělu mezi jednotlivými kapitolami. Zbytečně by posluchače vytrhlo z napjatého očekávání dalších událostí.

Celkově milé překvapení. S Chinaskami si ho můžu pouštět už jen na starých albech, ale jako spisovatele si ho možná užijeme i v budoucnu. Prostě jako správný blíženec, je Petr Rajchert, mužem mnoha tváří.

Autor: Eva Gusmanová | úterý 29.3.2016 21:59 | karma článku: 10.80 | přečteno: 373x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 10.56 | Přečteno: 290 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.83 | Přečteno: 342 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Dominikána není jen moře a Survivor – místokrálové a kapitáni Santa Dominga

Letošní soutěž Survivor probíhá v Dominikánské republice a jistě mnoho obyvatel naší země v létě zamíří do tamní turistické destinace. Kdysi to však byla součást místokrálovství Nové Španělsko a generální kapitanát.

23.3.2024 v 14:55 | Karma článku: 14.27 | Přečteno: 164 | Diskuse
Počet článků 31 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 727
jsem filmovej maniak, milovník muziky (kromě dechovky a techna), "psavec" a fanoušek Járy Cimrmana, protože "... v Českých Budějovicích by chtěl žít každý, kromě mě, teda!" ;)

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...