Dominik Landsman – Deníček moderního fotra aneb Proč by muži neměli mít děti

24. 07. 2017 21:29:36
Upřímné a mnohdy až krutě vtipné zápisky ze života otce na mateřské dovolené baví celý národ. Spousta rodičů tu jistě poznává sebe a své děti, nás ostatní ty zážitky a hlášky obou protagonistů prostě baví!

Internetový blog „Deníček moderního fotra“ jsem začala číst před pár lety a od první chvíle mě hodně bavil. A nejsem sama, o čemž svědčí fakt, že blog přesídlil na sociální síť Facebook, kde příhody unaveného fotra Dominika a jeho malého ďábla Čeňka dnes sleduje přes sto tisíc fanoušků.

Když píšete jakýkoliv literární útvar a jde vám to, úspěch na sebe většinou nenechá dlouho čekat. Když se fotr s Čeňkem „přestěhovali“ na Facebook, netrvalo dlouho a téhle dvojky si všimli nakladatelé, kteří se rozhodli vymáčknout z toho nějakou korunu vydáním knihy. A když už máme knihu, co takhle ještě audiokniha? V posledních letech se těší velké oblíbenosti a navíc spousta lidí dneska tráví život v autech, tak ať mají radost i oni! Díky tomu i audioknihomol jako já má možnost zjistit jak se Dominik popral s psaním knihy. No, a o tom je tahle recenze, tak pojďme na ni!

Audiokniha Deníček moderního fotra je hlavně o tom, jak se z Dominika a jeho drahé polovičky Nataši stali rodičové. Jak prožívali „stav akutního zbouchnutí“, porod a následné probdělé noci s novorozeným Čeňkem. Mimochodem, jediné pravé jméno z této trojice je to Dominikovo. Nataša i Čeněk jsou pseudonymy, které si ani jeden z nich ale nevybral, protože kdo by si vybral za svý literární jméno zrovna Natašu a Čeňka, že jo!

A když jsme u těch jmen...pro jistotu při psaní těchhle řádek poslouchám fotra znovu... a právě se řeší výběr jména pro chlapečka – „Vybrat jméno pro syna je velká výzva a velký závazek. Zpočátku jsme to pojali nihilisticky. A vzduchem létala jména jako Nostradamus, Ježíš, Bůh, Spiderman a podobně. Pokud bychom syna nazvali některým z těchto jmen, jistě by ve škole dostával každý den z plezíru přes držku...což jsme vyhodnotili jako nežádoucí. Na přetřes tedy přišla některá z krásných českých jmen typu Roger, Omar, Barrack... vzduchem se taktéž potutelně vznášelo jméno, které jsme se oba báli vyslovit, ale tušili jsme, že je nutné o něm přemýšlet. Tím jménem bylo Sandokan... Demokracie v případě výběru jména nefunguje. Tedy jsem vzal otěže do svých rukou, dupnul si a dal na odiv své mužství a Nataša syna pojmenovala, Čeněk. To je pouze pseudonym. Můj syn má ve skutečnosti mnohem hezčí jméno, než je Čeněk. Jelikož Čeněk je opravdu hnusné jméno. Pakliže toto čte někdo, kdo se jmenuje Čeněk, jistě mi dá za pravdu. “

Neříkám, že je to nejlepší úryvek (daleko lepší jsou ty po Čeňkově narození) a někoho – nějakého Čeňka nejspíš - se tenhle možná může i dotknout, ale pro přiblížení stylu v jakém Dominik Landsman píše, myslím, je tenhle tak akorát.

Vyprávění se v audioknize ujal Filip Švarc, známý český herec a dabér. Bylo to moje první setkání s tímto pánem jako interpretem audioknihy. Nic proti Filipovi, jeho přednesu nemám co vytknout, ale k „Fotrovi“ se bohužel nehodí. Určitě je to jen můj osobní problém, protože jsem Dominika slyšela mluvit a jeho hlasu se ten Filipův bohužel vůbec nepodobá. Říkala jsem si: „Jak by to teď asi přečetl Dominik? Zvýšil by třeba hlas?“ Ale po zaposlouchání se už jsem to ani nevnímala, dokud jsem si na to zase nevzpomněla...

A teď pár nudných, ale taky důležitých informací.
Deníček moderního fotra vyšel ve vydavatelství OneHotBook, kteří stojí za dalšími vynikajícími tituly autorů jako Peter May nebo Jo Nesbø.
Audioknížka čítá 38 samostatných kapitol, které vás budou bavit celých 5 hodin a 58 minut. V té poslední Čeněk oslaví první rok svého života. Té stopáže se neděste, uteče to docela rychle ale pozor, poslech může mít i vedlejší účinky. Já Deníček poslouchala hlavně cestou do práce nebo při venčení psa a několikrát se stalo, že jsem se tlemila na úplně cizí lidi na ulici. Takže dneska už nikoho nepotkávam!

Pokud vám i po téhle mojí recenzi připadá Deníček moderního fotra takovej nějakej trapnej, tak nebuďte labutě a dejte mu šanci. Protože jinak vám stejně hrozí, že vám audioknížku dřív nebo později někdo koupí jako dárek! Zvlášť pokud máte doma taky nějakýho toho Čeňka... anebo Natašu!

PS: Pánové Dominik i Filip jistě prominou za to familiérní oslovování křestními jmény. Tak nějak se mi to líp psalo...

Autor: Eva Gusmanová | pondělí 24.7.2017 21:29 | karma článku: 9.28 | přečteno: 714x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.97 | Přečteno: 235 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 312 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 31 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 727
jsem filmovej maniak, milovník muziky (kromě dechovky a techna), "psavec" a fanoušek Járy Cimrmana, protože "... v Českých Budějovicích by chtěl žít každý, kromě mě, teda!" ;)

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...